27 Nisan 2008 Pazar

AMİP(AMOBEA)














  • Amip'in vücudu bir çekirdek ve sitoplazmik organelleri bulunan saydam, çıplak jelatimsi sitoplazma kütlesinden ibarettir.Çekirdek genelde merkezdedir ama hayvan hareket ettikçe sitoplazma içinde yer değiştirir.
  • Amipsel hareket, bir yüzme şekli olmayıp bir sürünme hareketidir.Hareket edebilmesi için hücrenin bir zemine tutulması şarttır.Amipsel hareketin mekanizması hakkında bazı teoriler olmakla birlikte hiçbiri günümüzde bile tamamıyla kabul edilmiş değildir.En çok kabul gören "hidrolik-kontraksiyon" sıvısal yer değiştirme teorisidir.
  • Her hareket tipi hakkında bilgiler arttıkça çeşitli temel benzerlikler olduğu görülür.Aynı şekilde hareket eden ve hepsi aktomiosin benzeri moleküllerle ilişkilidir.Bunlarla ilgili olarak nokta ise , hepsi de hareket için gerekli olan enerji kaynağı olan ATP 'yi kullanırlar.
  • Yalancı ayaklar aynı zamanda besin yakalanmasında kullanılır.Yutulmuş olan besin, besin kofulu tarafından çevrilir ve çevreleyen sitoplazma asit ve sindirim enzimleri salgılar.Sindirim işlemi ilerledikçe, besinler ve su besin kofulu tarafından absorbe edilir ve sonra besin kofulu büzülür.Sindirilmeyen kalıntılar vücuttan atılır ve amip hareketlendikçe geride bırakılır.
  • Amipler ve diğer protozoalarda gaz alış verişi çok basit bir işlemdir.Çünkü bunlar, sıvı bir çerçevede yaşarlar; difüzyon yoluyla oksijen alıp ve karbondioksit verirler.
    Boşaltım da aynen basit bir şekildedir.Birçok protozoanın kontraktil kofulu vardır ya da çevredeki sitoplazmadan düzenli olarak su alan ve çevreye boşaltan su atıcı keseler vardır.
    Eğer bu yapılar olmasaydı amipler de tıpkı bizim kan hücrelerimizin tatlı suya bırakılmanda olduğu gibi kısa zamanda şişip patlardı.
  • Okyanusta FORAMİNİFERA denen trilyonlarca amipsi protozoa vardır.Bu organizmalar çok odacıklı tebeşirimsi bir kabuk salgılar ve delikli yerlerden yalancı ayaklarını dışarı uzatırlar.Bu organizmaların ölü olanları okyanus dibine çökerek, gittikçe tebeşire dönüşen gri bir çamur oluştururlar. Dover 'in beyaz kayalıları faraminifer fosilleri tarafından bu şekilde oluşturulmuştur.

Hiç yorum yok: