*Tek hücreli bir organizma olan Euglena ve buna benzer bazı organizmalar, hem bitkisel hem de hayvansal özellikler gösterdiğinden sınıflandırmaları oldukça güçtür.
*Mavi-Yeşil alglere oranla daha iyi gelişmişlerdir.Çünkü bunlarda kolayca boyanabilen belirli bir çekirdek vardır ve klorofil, tanecikler halinde dağınık değil, tıpkı ileri bitkilerde olduğu gibi kloroplastlar içine yerleşmiş olarak bulunur.
*Kamçının dışında selüloz bir çeper bulunmaz.Kamçının dibine yakın bir yerde gırtlağa benzer bir geçit ve kırmızı pigmentli bir göz noktacığı bulunur.Göz noktacığındaki pigment, astaksantin olup yalnız krustaselerin bünyesinde vardır.Kaynatılmış ıstakozun rengini veren, işte bu maddedir.
*Üreme genellikle eşeysizdir.Bazen eşeyli üreme de gözlenir.Euglena bol miktarda klorofil taşıdığı halde yalnız fotosentez yaparak yaşamını sürdürmez.Örneğin; yalnız inorganik tuzları içeren bir ortama konulduğunda yaşayamaz.Fakat ortama az miktarda aminoasitler de verilecek olursa iyi gelişir.
*Hayvanlar karbonhidratları çoğunluk glikojen halinde, bitkiler ise nişasta halinde depo ederler.Euglenoidler ise karbonhidratları paramilium halinde depo ederler ki bu madde kimyasal bakımdan hem glikojen hem de nişastadan farklıdır.
*Hem bitki hem de hayvan özelliklerini karışık olarak içeren eulenoidler , henüz bitki ve hayvan ayırımı gerçekleşmeden önce ilkel otorotrofların heterotroflardan evrimleştiği sırada meydana gelen ilkel canlıların nelere benzeyebileceği konusunda bize bir fikir verir.Aslında bu organizmaların hayvan, bitki ya da protista olarak nitelendirilmesi yalnızca bir tanımlama işidir.
27 Nisan 2008 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder